El pa, és el blat que sembrem
i el gra que sota la terra germina.
El pa, és la planta que creix, l’espiga
que a la primavera emergeix de la terra.
El pa, és l’espiga que floreix, la flor
fecundada, el gra que madura.
El pa, és la collita, el gra trillat,
el blat ensitjat.
El pa, és el blat al molí, separat
de les seves glumes, el gra mòlt.
El pa, és el blat transformat en farina,
la mòlta, el garbellament, el resultat
transportat a la fleca.
El pa, és el forner treballant,
la pastadora en acció, els ferments, la taula.
El pa és la bona massa, acuradament pastada i
metòdicament fermentada.
El pa, és la massa en tota la seva esplendor, dividida i pesada,
així com les porcions formades amb cura.
El pa, són totes aquestes condicions:
blats de qualitat, moliners capaços, forners destres
i sobretot motivats, que assaboreixen amb orgull el
producte del seu treball.
El pa, el bon pa, de blat pur…
És així!
Primer la naturalesa, després els homes.
Homes que respecten la naturalesa de les coses,
les regles de l’art, atrets pel seu ofici.
El pa és tot això, aquesta és la seva història, aquest és, no dubtem,
el seu futur.
Raymond Calvel, Forner Francès.